AZ ÉGBOLT LÁTHATÓ CSILLAGKÉPEI ÉS AZ ASZTOLÓGIA

MILYEN CSILLAGKÉPEKET LÁTUNK AZ ÉJSZAKAI ÉGEN ?

Hasonló téma keresése a Google-n: (csak rövid magánhangzó)

           ŐSZI CSILLAGKÉPEK

Az őszi égbolt megfigyelésekor a tájékozódást a Pegazus csillagképtől kiindulva érdemes elkezdeni.

PEGAZUS: (Latinul: Pegasus)

pegasus.jpg

Pegazus (görögül: forrásló), a görög mítosz mesés állata, szárnyas ló, melyet Poszeidón a gorgók egyikével, Medúzával az Ókeanosz forrásainál nemzett. Hésziodosz szerint nyomban születése után az Olümposzra röppent, ahol Zeusz számára a villámokat és mennyköveket szállítja. Későbbieknél Éósz lova, és mint ilyen, a csillagképek egyike. Bellerophontes Poszeidóntól ajándékba kapja és segítségével legyőzi a kimérát, nemkülönben az amazonokat is.

ANDROMEDA: (Latinul: Andromeda)

andromeda.jpg

A csillagkép a görög mitológiában szereplő Androméda királylányról kapta nevét. Androméda Képheusz aithiopiai király és Kassziopeia királyné leánya volt. A királyné azzal dicsekedett, hogy ő a nimfáknál is szebb. Ezért az istenek megharagudtak rá, és Poszeidón, a tengerek istene egy tengeri szörnyet küldött, amely rengeteg embert elpusztított. A királyi pár egy jósdához fordult, ahol azt a jóslatot kapták: akkor szabadulhatnak meg a szörnytől, ha leányukat feláldozzák neki. Vállalták ezt az áldozatot, és Andromédát kitették egy tengeri sziklára, hogy ott a szörny zsákmányául essék. A hős Perszeusz Androméda segítségére sietett, legyőzte a szörnyet, kiszabadította a leányt, majd feleségül vette.

GYÍK: (Latinul: Lacerta)

lacerta.jpg

A csillagképet Johannes Hevelius lengyel csillagász vezette be 1687-ben.

Csillagokban szegény, jellegtelen terület.

HÁROMSZÖG: (Latinul: Triangulum)

triangulum.jpg

A csillagkép története visszanyúlik a babilóni időkhöz, bár nem tudni, miért ezt a három szerény csillagot választották. Az ókori görögök Deltotonnak hívták, mivel az alakja erősen hasonlít a görög delta betűre. A római mitológia szerint Ceres, mint a mai Szicíliai Enna város védnöke Jupiternél közbenjárt, hogy Szicíliát emelje a mennyekbe. Így a szigethez hasonló háromszögű csillagképet, mint Szicília égi megfelelőjeként tisztelték. Olyan feltevés is akad, miszerint a Nílus szintén termékeny földű deltáját jelképezi.

CSIKÓ: (Latinul: Equuleus)

equuleus.jpg

A görög mitológiában a gyors Csikó az utóda vagy testvére Pegazusnak. Magyarul kis ló vagy csikó a neve, és a csillagképek közül a második legkisebb. Ptolemaiosz sorolta be az 1. században az akkor még csak 48 csillagkép közé.

CETHAL: (Latinul: Cetus)

cetus.jpg

A cethal az a tengeri szörnyeteg, amit Poszeidón küldött Aithiopia királynőjének (Kassziopeia) megbüntetésére, aki hiúságával felbosszantotta az isteneket.

A csillagképet Mezopotámiában Tiamattal, a káosz mellett létező tengeri szörnnyel azonosították.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 73
Heti: 205
Havi: 967
Össz.: 231 207

Látogatottság növelés
Oldal: Őszi csillagképek
AZ ÉGBOLT LÁTHATÓ CSILLAGKÉPEI ÉS AZ ASZTOLÓGIA - © 2008 - 2019 - csillagkepek.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: északi égbolt csillagképe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »