AZ ÉGBOLT LÁTHATÓ CSILLAGKÉPEI ÉS AZ ASZTOLÓGIA

MILYEN CSILLAGKÉPEKET LÁTUNK AZ ÉJSZAKAI ÉGEN ?

Hasonló téma keresése a Google-n: (csak rövid magánhangzó)

TAVASZI CSILLAGKÉPEK

Az égnek ezen a részén nagy a különbség az északi és a déli félgömb között. Sajnos, az egyenlítő övezetében és attól északra csak kevés fényes csillag van.

ÖKÖRHAJCSÁR: (Latinul: Bootes)

 bootes.jpg

Több legenda is fűződik hozzá. Az egyik szerint az Ökörhajcsár találta fel a szántást. A másik szerint medvetáncoltató volt, aki a Nagy Medvét táncoltatja. A harmadik monda szerint két vadászebbel űzi a medvét, ezek is csillagkép-alakban megtalálhatók.

 VADÁSZEBEK: (Latinul: Canes Venatici)

canes_venatici.jpg

A csillagkép egykor az Ursa Maior része volt, most Boötes (Ökörhajcsár, más ismert nevén Pásztor) tartja pórázon a két vadászebet.A név körül sorozatos fordítási hibák jöttek létre: görögről arabra a dárdanyelet pásztorbotra, ezt pedig latinul kutyákra fordították. A kutyákat végül Johannes Hevelius önálló csillagképként helyezte el az égen 1687-ben.

KIS OROSZLÁN: (Latinul: Leo Minor)

leo_minor.jpg

A Kis Oroszlán jellegtelen csillagkép az Oroszlán feje fölött. Legalább 100 mm-es nyílású távcső kell a megfigyeléséhez, ennél kisebb szinte semmilyen élményt nem nyújt. Johannes Hevelius lengyel csillagász már megemlíti a Prodromus Astronomiae, 1690 c. művében.

BERENIKÉ HAJA: (Latinul: Coma Berenices)

coma_berenices.jpg

Bereniké, a kyrénéi Magosz király lánya, levágatta szép haját, hogy Vénusznak áldozza, mivel férje, Ptolemaiosz király egészségesen tért haza egy hadjáratból.

SZEXTÁNS: (Latinul: Sextans)

sextans.jpg

Ókori megfelelője nincsen, a csillagképet Johannes Hevelius jelölte ki 1690-ben.

SERLEG: (Latinul: Crater)

crater.jpg

Ebben a csillagképben már az ókori India lakosai is serleget láttak. A görögök mitológiája szerint ez a serleg az, amiben Apollón hollójának vizet kellett volna hoznia. A holló azonban csak egy vízikígyót hozott, s hazudott az istennek, aki haragjában a történet mindhárom szereplőjét az égre hajította.

 

corvus.jpg

A Holló mitológiai értelmezésben Apollón hollója volt, akit az isten elküldött, hogy hozzon vizet a serlegébe (crater). A holló azonban megállt fügét enni, és víz helyett egy vízikígyóval tért vissza a karmai közt. Apollónnak azt hazudta, hogy a kígyó miatt nem tudott vizet hozni. Az isten annyira feldühödött a hazugságon, hogy a hollót is, a kígyót és a serleget is az égre dobta. Azóta kárognak a hollók, mert szomjasak.

HOLLÓ: (Latinul: Corvus)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 73
Heti: 204
Havi: 966
Össz.: 231 206

Látogatottság növelés
Oldal: Tavaszi csillagképek
AZ ÉGBOLT LÁTHATÓ CSILLAGKÉPEI ÉS AZ ASZTOLÓGIA - © 2008 - 2019 - csillagkepek.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: északi égbolt csillagképe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »