AZ ÉGBOLT LÁTHATÓ CSILLAGKÉPEI ÉS AZ ASZTOLÓGIA

MILYEN CSILLAGKÉPEKET LÁTUNK AZ ÉJSZAKAI ÉGEN ?

Hasonló téma keresése a Google-n: (csak rövid magánhangzó)

TÉLI CSILLAGKÉPEK

Télen a legszebb az esti égbolt látványa, sok a feltűnően fényes csillag, és a jellegzetes könnyen fölkereshető csillagkép.

 PERZEUSZ: (Latinul: Perseus)

perseus.jpg

Perszeusz királyfinak sikerült levágnia a három Gorgó (Medúza) közül az egyik fejét, majd egy láthatatlanná tévő sisak segítségével menekült el. A Gorgók olyan szörnyűek voltak, akik ha valakire ránéztek, az kővé dermedt. Perszeusz királyfi a Gorgó fejének használatával mentette meg Andromédát a tengeri szörnytől. A Cet rögtön kővé változott a Gorgó fejének láttán.

 SZEKERES: (Latinul: Auriga)

auriga.jpg

A csillagkép egy lóvontatta szekér hajtóját ábrázolja, aki a görög monda szerint Erechtheus, Athén királya.

 ORION: (Latinul: Orion)

orion.jpg

Az Orion az egyik legismertebb és leglátványosabb csillagkép az északi égbolton. Az Égi Egyenlítőn fekszik, ezért a világ minden tájáról jól látható, Magyarországról nézve télen figyelhető meg legjobban. Nyáron hajnalban keleten, ősszel késő este kel, kora tavasszal este a nyugati égbolton ragyognak csillagai.

Mivel az Orion feltűnő, jellegzetes csillagkép, az ősidőktől kezdve rengeteg mitológiai történet kapcsolódik hozzá. Mai nevét a görögöktől kapta, amely valószínűleg az akkád Uru-anna (mennyei fény) elnevezésből származik.

A görög mitológiában Orion Poszeidón fia, óriás termetű vadász volt, aki Atlasz hét leányát addig üldözte szerelmével, amíg azok csillagokká nem változtak: ők lettek a Plejádok hét csillaga.

 ÉSZAKI VÍZIKÍGYÓ: (Latinul: Hydra)

hydra.jpg

A görög mitológiában Héraklész második feladata az volt, hogy ölje meg Hydrát, a sokfejű szörnyet.

KIS KUTYA: (Latinul: Canis Minor)

canis_minor.jpg

 

A Kis Kutya  Maira, Ikariosz hű kutyája, akinek a segítségével Ikariosz lánya, Érigoné megtalálta apja elásott holttestét.

 

NAGY KUTYA: (Latinul: Canis Maior)

canis_major.jpg

 

Úgy tartják, hogy a Nagy Kutya és a Kis Kutya Orionnak, az égi vadásznak vadászati kísérői, és ennek megfelelően követik őt a napi, keletről nyugat felé tartó mozgásban. A Nagy Kutya annyira délen van, hogy Észak-Európából nézve csak részben figyelhető meg.

 

EGYSZARVÚ: (Latinul: Monoceros)

monoceros.jpg

 

Az egyszarvú megváltói attribútumként jelenik meg a mitikus kultúrában. A Megváltó irányába forduló tekintet a megnyílás, tehát a megnyíló, és befogadó szeretet szimbóluma.

 

ERIDÁNUSZ: (Latinul: Eridanus)

eridanus.jpg

 

Ez a csillagkép azt a legendás folyót jeleníti meg, amelybe Phaetón zuhant, mikor nem bírt apjának, a napisten Héliosznak a szekerével. Valószínűnek tartották, hogy valóban létező folyamhoz kapcsolódik a monda. A régi görögök Pónak nevezték, mások szerint a csillagkép neveként a Nílus, az Eufrátesz, de akár a Duna is szóba jöhet. A folyó leírásai olyan környezetet adnak meg, melyek alapján továbbra is csak találgatni lehet.

 

NYÚL: (Latinul: Lepus)

lupus.jpg

 

A Nyúl a sebesség jelképe volt. Ezt a tulajdonságot a kereskedelem istenének tulajdonították. A görög mitológiában Hermész, a római mitológiában Merkur személyesítette meg.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 73
Heti: 200
Havi: 962
Össz.: 231 202

Látogatottság növelés
Oldal: Téli csillagképek
AZ ÉGBOLT LÁTHATÓ CSILLAGKÉPEI ÉS AZ ASZTOLÓGIA - © 2008 - 2019 - csillagkepek.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: északi égbolt csillagképe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »